Houten vloer leggen

Houten vloer leggen? Hoe kan ik een massieve houten vloer leggen? Gebruik onze complete gids over het leggen van massief houten vloeren, geschreven door ons deskundige team.
Het leggen van massieve houten vloeren

Het installeren van een houten vloer is eigenlijk heel eenvoudig. Voordat u leert hoe u een massief houten vloer moet leggen, is er een zeer belangrijke voorbereiding.

Zorg ervoor dat u onze gids over Houten vloer leggen volgt en dat u een probleemloze houten vloer heeft.

Essentiële items
Handzaag
Potlood
Meetlint
Hout-betonlijm (voor betonnen ondervloeren)
Vloerenspijker (voor houten ondergronden)
Aanbevolen items
Kniebeschermers
Vochtmeter
afstandhouders
Trekstang
Elektrische Hakzaag (ter vervanging van de handzaag)
Jig-zaag
2 m lange waterpas

Plaatselijke omstandigheden voor het installeren van massieve houten vloeren

Misschien heeft u de griezelverhalen gehoord over een Houten vloer leggen die bij mensen thuis zijn opgekomen of over grote openingen na het leggen van een massieve houten vloer. Het is zeer belangrijk om te weten dat al deze problemen gemakkelijk kunnen worden vermeden en een van de belangrijkste manieren om een ramp te voorkomen is om te controleren of de omstandigheden op uw locatie geschikt zijn voordat u uw massief houten vloeren acclimatiseert. We hebben een artikel geschreven over de invloed van vochtigheid en vocht op houten vloeren. Er zijn een aantal essentiële tests die moeten worden uitgevoerd in de ruimte waar de vloer wordt gelegd. Het doorstaan van deze belangrijke tests zal ervoor zorgen dat het veilig is om uw vloer te acclimatiseren. Als een van deze tests niet slaagt, moet de oorzaak worden onderzocht en opgelost voordat de vloer ter plaatse wordt afgeleverd.

De luchtvochtigheid moet 45-65% zijn. U kunt dit testen met een hygrometer.
Houten ondervloeren moeten worden getest op vocht en hebben een MC% (Vochtgehalte) van niet meer dan 12%.
Betonnen ondervloeren moeten worden getest op vocht en hebben een MC% (Vochtgehalte) van niet meer dan 12% bij een tandtest of minder dan 3% bij een betonnen vochtmeter. NB Sommige meters hebben verschillende schalen, dus het is essentieel om hun documentatie te controleren.
Controleer of de ondervloer waterpas staat met behulp van een lange rechte rand en een liniaal. De hoogte mag niet meer dan 3 mm afwijken van 1 meter. Ongelijke vloeren moeten worden gerepareerd met behulp van een zelfnivellerende compound of multiplex.

Vochtigheidstest-ondergrondvloer

Het inspecteren van uw massieve houten vloer
Bij ontvangst van uw nieuwe vloer van echt hout is het belangrijk om een paar stukken te controleren voordat u iets doet. Open een doos voorzichtig en haal er wat planken uit. Controleer de sortering, afwerking en kwaliteit om er zeker van te zijn dat het product is zoals u verwacht. Natuurlijk hout kan enorm verschillen van partij tot partij, vooral in rustieke houten vloeren, dus het is belangrijk om te controleren of u tevreden bent met uw nieuwe hardhouten vloer voordat u gaat acclimatiseren en leggen. De meeste gerenommeerde houten vloerenbedrijven eisen dat hun producten door de klant worden geïnspecteerd voordat een u overgaat tot de Houten vloer leggen. Als de installateur eenmaal toestemming heeft gekregen om de vloer te plaatsen, zou het zeer moeilijk zijn om deze te vervangen of te vergoeden om een andere reden dan een defect dat zich na de installatie ontwikkelt.

Hoe een massieve houten vloer te acclimatiseren

Zodra de omstandigheden in de installatieruimte correct zijn, kan de vloer worden geacclimatiseerd. Dit is een belangrijke fase, omdat het de vochtigheidsgraad van de houten vloer in evenwicht brengt met de vochtigheidsgraad in de ruimte. Dit zal helpen om eventuele uitzetting of krimp van de hardhouten vloer na de installatie tot een minimum te beperken. Onjuiste acclimatisatie kan ertoe leiden dat uw houten vloer vervormt, buigt of de kans op problemen na het leggen vergroot.

Pas als de controle van de toestand ter plaatse als correct is bevestigd, moet u de verpakkingen van de massieve houten vloeren gesloten in de dozen opbergen, vlak in de ruimte waar de installatie plaatsvindt. Zorg ervoor dat de verpakkingen verzegeld blijven en niet meer dan 3 verpakkingen hoog worden gestapeld. Laat tussen alle palen minstens 4 cm ruimte vrij. Dit zorgt ervoor dat de lucht voldoende wordt gecirculeerd rond elke doos en dat de planken zoveel mogelijk hun oorspronkelijke vorm behouden.

Laat de pakken minimaal 7 dagen acclimatiseren. De normale leefomstandigheden moeten behouden blijven. Als het een kamer is waar de verwarming altijd aanstaat, laat de verwarming dan gewoon aanstaan. Het idee is om de houten vloer te laten uitzetten of inkrimpen voordat u hem installeert. Dit zal helpen om het aantal bewegingen van de vloer na de installatie te verminderen.

Om te leren hoe u laminaatvloeren kunt acclimatiseren, kunt u onze FAQ’s bekijken.

De installatie van de massieve houten vloer
Houten vloer leggen: Voorbereiding & Uitbreiding
Verwijder alle bestaande ondervloeren en vloerbedekkingen om ervoor te zorgen dat u een sterke en egale basis heeft voor de installatie. Aangezien er uitbreiding nodig is voor massief houten vloeren, zal er een opening nodig zijn rond de omtrek van uw installatie. De juiste uitzettingsvoeg voor houten vloeren is 10-12 mm. Deze moet volledig worden onderhouden rond de perimeter van de vloer, die niets mag raken langs de randen. Dit geldt ook voor wanden, plinten, radiatorbuizen, deurkozijnen, verbindingsvloeren en alles wat de uitzetting van de houten vloer kan beperken.

Massieve houten vloeren zetten meestal uit over de nerf en daarom raden wij aan om bij elke installatie niet meer dan 5 m over de nerf te lopen. De maximale aanbevolen lengte voor het leggen van een echte houten vloer is 7m. Als u een langere loop nodig heeft, raden wij u aan dit te doen met expansierails. Deze worden meestal gebruikt in deuropeningen en zijn perfect om uitzettingsvoegen te verbergen. In zeer grote ruimtes is dit niet altijd mogelijk, zodat het inbouwen van uitzettingsvoegen in een installatie kan worden gedaan door 1/2 mm tussen de afzonderlijke rijen te gebruiken. Deze zijn uiterst moeilijk te zien, maar maken het mogelijk om de extra uitzetting die een grote vloerinstallatie nodig kan hebben, te realiseren.

Houten vloer leggen – Installatiemethoden
Massief hout kan op 2 soorten ondervloeren worden geïnstalleerd. Beton en multiplex. Wij raden niet aan om over spaanplaat te installeren en stellen in plaats daarvan een zwevende vloer voor, zoals een houten vloer of een laminaatvloer.

Installeren van massief houten vloeren op beton
Gebruik een flexibele hout-tot-betonlijm zoals Laybond of Soudal Polymer. Begin in een hoek van de kamer en verdeel de lijm met behulp van een 3 mm getande spaan over meer dan 2 plankbreedten langs de beginlaag van de muur. Plaats vervolgens de eerste rij vloerbedekking in het gelijmde gebied met de tong weg van de muur. Gebruik afstandhouders van 10 mm tegen de muur om ervoor te zorgen dat de juiste uitzettingsvoeg behouden blijft en om eventuele oneffenheden in de muur te helpen rechtzetten. Let er bij het leggen van de tweede rij op dat de voegen minstens 150 mm van de eerste rij verwijderd zijn.

Bij het plaatsen van lange planken worden vaak voorgesneden kleinere planken meegeleverd om een nieuwe rij met verspringende voegen te kunnen beginnen. Ga door met deze methode om de lijm 2 plankbreedten breed te spreiden en de planken te plaatsen, waarbij u ervoor zorgt dat de uitzettingsvoeg rond de omtrek behouden blijft.

massief houten vloeren verlijmen

Houten vloer leggenHouten vloer leggen op multiplex

Gebruik een overlay-vloernagelaar (bel ook een porta-nailer). Plaats afstandhouders van 10 mm tegen de muur die parallel aan de richting van uw installatie lopen. Plaats vervolgens de eerste rij vloerbedekking met de tong van de muur af, en pas op zijn plaats met behulp van de vloernagel. Gebruik elke 200 mm spijkers of minimaal 2 spijkers op planken korter dan 400 mm. Let er bij het leggen van de tweede rij op dat de korte eindnaden minstens 150 mm van de eerste rij verwijderd zijn. Bij het leggen van lange plankenvloeren met een vaste lengte kunnen enkele voorgesneden kleinere planken worden meegenomen, zodat u een nieuwe rij met verspringende voegen kunt beginnen. Ga door met deze methode van spijkeren en zorg ervoor dat er 10 mm uitzettingsvoeg rond de omtrek behouden blijft.

Massief houten vloeren spijkeren

Handige tips bij voor een Houten vloer leggen
Werk vanaf 2-3 open dozen in één keer, zodat u het volledige natuurlijke kleurengamma kunt verspreiden.
Controleer elk bord voordat u het installeert. Natuurlijk zijn onvolmaakte platen altijd mogelijk
Installeren met willekeurig geplaatste verbindingen ziet er vaak beter uit en zorgt voor minder afval.
De vloer mag niets raken aan de omtrek. Controleer accessoireprogramma’s voor producten om de uitzetting te verbergen, zoals deurstangen, kralen en kragen voor radiatoren.
Ondertapijt mag niet worden gebruikt met massief houten vloeren, tenzij de risico’s aan u zijn uitgelegd.
We hopen dat u onze gids voor het leggen van massief houten vloeren nuttig heeft gevonden. Vergeet niet om de FAQ’s over massief houten vloeren op onze website te bekijken.